Пре пар месеци сам купио Металчев тигањ од нерђајућег челика (инокса, ростфраја) и наравно, у пакету сам добио упутство за коришћење и одржавање. Е сад, знате како то обично бива, то упутство, узгред да поменем које је одштампано на јако малом формату папира, некако се и негде се затурило. Углавном онда кад ти баш треба, нема га. Нормално, следеће што помислим и урадим је потрага за електронском верзијом на интернету, али та потрага/претрага није уродила плодом. Углавном, без поменутог упутства, што се одржавања тиче нешто сам, мање или више успешно, импровизовао. Касније, као што то обично бива, кад ми није више требало, упутсво сам пронашао. У случају да поново затреба, ево овде прекуцаног текста:
ИНОКС
ПОСУЂЕ МЕТАЛАЦ је произведено од нерђајућег челика (CrNi 18/10), у складу са
највишим светским стандардима, са могућношћу универзалног коришћења.
- Кување без воде и печење без масти.
- Драгоцени минерали и термолабилни витамини остају максимално очувани.
- Нема испарења и ширења мириса у кухињи.
- Захваљујући акутермном дну топлота припремљеног јела, се задржава
од 6 до 8 сати.
- Акутермно вишеслојно дно, дебљине до 9 мм израђено је од лаких метала,
брзо преноси енергију на зидове посуде, што омогућава брже припремање хране и
значајну уштеду енергије.
Захваљујући
врхунској изради и савременом дизајну, инокс посуђе Металац можете користити како
за припремање, тако и за сервирање припремљене хране. Уштеда енергије и до 70%
постиже се захваљујући коришћењу ниских температура за припемање хране.
Важна
упозорења:
НЕ
користите абразивна средства при чишћењу, нарочито за спољашње површине. НЕ
користите високо концентроване растворе који служе за припрему зимнице. НЕ користите
посуђе у микроталасној пећници. НЕ користите посуде и поклопце са бакелитним
ручкама или комбинацијом инокс-бакелит за припрему хране у пећницама. НЕ
користите поклопце са термоконтролором у пећници. Не перите поклопце са термоконтролорима
у машини за прање судова.
КУВАЊЕ
БЕЗ ВОДЕ:
Подразумева
коришћење намирница које природно садрже довољну количину воде. Опрано,
очишћено још влажно поврће ставите у хладну посуду, тако да буде напуњена не
више од 2/3 и не мање од 1/2 своје запремине. Поклопите и ставите на штедњак.
Загревањем посуде на средњој температури намирнице почињу да отпуштају течност.
После 45 минута загревања (што зависи од јачине топлотног извора, врсте
штедњака и величине посуде), смањите температуру на најмањи могући степен и
тако оставите до краја процеса кувања. Уколико сте посуду отварали, додајте 2-3
кашике воде и поново поклопите. НАПОМЕНА:
Уколико намирнице не садрже воду (суво махунасто поврће, пиринач, резанци ...)
неопходно је додати оптималну количину воде.
ПЕЧЕЊЕ
БЕЗ МАСТИ:
Празну
посуду загрејте на средњем степену јачине грејне плоче. После 4-5 минута
проверите температуру тако што у посуду сипате неколико капи воде. Ако се вода
распршава у облику куглица и котрља по дну, посуда је спремна за припрему хране.
Ставите месо. Месо ће се одмах залепити за дно посуде, али га немојте силом
одвајати. Поклопите посуду, оставите 2-3 минута, што је довољно да се месо у
сопственом сафту одвоји од дна посуде. Потом га окрените и пеците са друге
стране у поклопљеној посуди. Наравно, температуру смањите на најмањи степен.
Ако је месо младо можете да потпуно искључити довод енергије одмах после фазе
загревања посуде. Процесс печења ће се наставити захваљујући карактеристикама и
дебљини акутермног дна које врло дуго задржава топлоту. Овако печено месо у
сопственом сафту много је укусније и лепшег изгледа. НАПОМЕНА: Наравно да месо
можете да припремати и додавањем масноћа по традиционалним рецептима.
ОДРЖАВАЊЕ:
Иако
је свака посуда након завршетка израде изложена финалном прању у фабрици, и
стога потпуно хемијски и механички чиста, обавезно је пре прве употребе оперите
у топлој води течним детерџентом, исперите и обришите. Одржлавање инокс посуда
је лако и једноставно. Уколико дође до загоревања, у посуду је довољно сипати
мало топле воде, оставите да одстоји неколико минута или прокувати. Загорели садржај
ће се сам одлепити, после чега је довољно посуду опрати сунђером и уобичајеним
средством за прање посуда. Флеке од кречњака или плаво-беле од беланчевина довољно
је прећи обичним воћним сирћетом док не нестану. Високо полиране површине треба
после испирања топлом водом одмах избрисати како би посуда и даље имала блистав
изглед. Ако желите блиставо посуђе и после много година, користите средства за чишћење
инокс посуђа. НАПОМЕНА: Уколико се појаве златно браон мрље због употребе
посуда на врло високим температурама (што није препоручљиво), такве мрље, се
тешко или никако не отклањају, међутим посуда не мења своју употребну вредност.
Уколико приликом припреме хране користите плински штедњак, користите најнижу
топлотну снагу и водите рачуна да пламен не прелази дно посуде. Ако вам се
догоди да испод поклопца излази пара, смањите довод енергије док се поклопац не
умири и наставите процес припремања хране на најнижем степену јачине грејног
тела. Посуде опремљене термоконтролором можете употребљавати за припрему јела
на штедњаку и НИКАДА НЕ КОРИСТИТЕ за припрему јела у пећници. СВЕ РЕКЛАМАЦУЕ
КОЈЕ СУ ПОСЛЕДИЦА НЕПОШТОВАЊА ОВИХ УПУТСТАВА СУ НЕОПРАВДАНЕ. Произвођач је
носилац сертификата ISO 9001 и ISO 14001. Здравствена исправност инокс посуда Металац је oверена од
стране акредитованлх лабораторија.
0 comments:
Постави коментар